Importanta cosului de fum pentru termosemineul pe peleti

Asa cum o spunem deseori aici pe blog, cosum de fum reprezinta o componenta foarte importanta a sistemului de incalzire. Indiferent ca folosesti o centrala pe peleti sau un termosemineu, fara un cos de fum de calitate randamentul nu va fi foarte ridicat. Mai mult decat atat, riscurile cresc considerabil atunci cand alegi sa folosesti un cos de fum improvizat sau de proasta calitate.

Atunci cand vorbim despre termoseminee pe peleti, cosul de fum este considerat a fi la fel de important precum semineul in sine. Iar un argument foarte solid in acest sens poate fi numarul mare de incendii care au loc in fiecare an in Romania din cauza cosurilor de fum.

Putem observa cu usurinta faptul ca termosemineele si sistemele de incalzire in general s-au schimbat enorm in ultimii ani. Practic, s-a obtinut un randament din ce in ce mai bun, insa randamentul mare vine si cu o mica problema: evacuarea gazelor produse in timpul arderii. Practic, cosul de fum trebuie sa fie de calitate si rezistent ca sa poata face fata tuturor provocarilor precum:

 • Trecerea brusca de la o temperatura foarte redusa la una foarte inalta;
 • Cantitatile de depuneri de pe peretii cosului care pot produce autoaprindere;
 • Umiditatea de pe peretii cosului de fum;
 • Substantele chimice din compozitia anumitor tipuri de combustibili.

Iata asadar cateva motive pentru care ar trebui sa optezi pentru un cos de evacuare a fumului cat mai bun si cat mai sigur. Recomandarea noastra este sa optezi pentru un model cu tubulatura ceramica din samota, care sa dispuna si de izolatie din vata minerala bazaltica.  

Am nevoie de un cos de fum profesional?

O buna evacuare a gazelor de ardere este necesara nu numai pentru performantele termosemineelor ci si din motive de siguranta. Practic, atunci cand gazele de ardere se ridica pe cos, se vor raci si astfel se produce condensul. Acest condens poate fi foarte acid, ceea ce va duce la aparitia unor coroziuni pe peretii cosului. In cazul unui cos profesional, acesta va fi numaidecat izolat termic, iar astfel cosul de fum este protejat.

De asemenea, un cos de fum profesional mai este recomandat si pentru a imbunatati randamentul termosemineului. In schimb, un cos de proasta calitate nu va putea garanta arderea completa a combustibilului, ceea ce va duce la patrunderea fumului in locuinta dar si la aparitia depunerilor pe peretii cosului de fum. In acest caz se poate produce autoaprinderea, ceea ce este foarte periculos.

De ce sa alegi un cos de fum profesional?

Ei bine, exista o multime de motive iar in randurile urmatoare iti vom prezenta doar cateva dintre cele mai importante:

 • Va putea fi conectat la aproape orice sistem de incalzire care foloseste combustibil solid;
 • Prezinta un nivel de rezistenta superior atat impotriva temperaturilor foarte inalte sau scazute, cat la socurile termice;
 • Atat gazele produse in timpul arderii cat si fumul vor fi evacuate cu usurinta si fara probleme;
 • Garanteaza un randament foarte bun al termosemineului;
 • Rezistenta superioara impotriva condensului si umiditatii;
 • Te ajuta sa faci economie de combustibil;
 • Are o durata de viata indelungata;
 • Este foarte usor de montat.

Cateva sfaturi pentru un cos de fum bun

Un cos de fum va garanta performante superioare atata timp cat se respecta anumite cerinte. Iata cateva dintre acestea:

 • Cosul de fum trebuie sa fie mai inalt decat coama casei. In caz contrar, fumul se va raci si astfel se va intoarce in incapere;
 • Diametrul cosului de fum trebuie sa corespunda cu diametrul sistemului de evacuare al termosemineului pe peleti. In caz contrar, evacuarea nu va putea fi realizata corespunzator;
 • Atat instalarea termosemineului pe peleti cat si a cosului de fum trebuie realizate doar de catre persoane calificate, cu experienta si autorizate.

Acestea fiind spuse, te invitam sa descoperi oferta noastra de termoseminee pe peleti sigure si de cea mai buna calitate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button